56% minder PFAS door olifantengras
Er is de laatste tijd veel te doen rond PFAS. Een bron van PFAS zijn afvalstoffen, die ontstaan bij de toepassing van de GenX-techniek. Deze bevinden zich in het afvalwater dat wordt geloosd.
De microscopisch kleine plasticdeeltjes worden gebruikt voor de productie van antiaanbakpannen en fastfoodverpakkingen. Het komt ook voor in cosmetica, shampoos, kleding, etc. Via uitstoot van die producten en uiteraard ook van de fabrieken die dit produceren, komt het via de lucht in de bodem. Ook vindt er nog steeds op kleine schaal lozing in het oppervlaktewater plaats. Daardoor krijgen vissen, kippen en runderen dit binnen en via ons voedsel komt het weer tot ons. Onderzoek toont aan dat bijna iedereen inmiddels zelfs PFAS in zijn bloed heeft. En dat heeft weer allemaal negatieve effecten op onze gezondheid.
Een mooie eigenschap van miscanthus (olifantengras) is dat het PFAS uit de grond kan onttrekken. Studies op proefvelden in Zeeland hebben aangetoond dat, met input van Zwarte Specht producten, het gewas nu al 56% van de deeltjes kan zuiveren. Deze worden opgenomen door de plant en de deeltjes worden afgebroken.
Dit wordt ook gestaafd door het fiber2fiber project, een onderzoek van Agro & Chemie. Daar wordt op een andere manier met miscanthus gewerkt, namelijk in combinatie met rivierslib en schimmels. We geloven dat dit percentage gaandeweg nog verder omhoog kan door gebruik van grondverbeteringsmiddelen en de toepassing van nieuwe technieken. Dan zouden we naar een afbraak van wel 90% kunnen groeien. Dat biedt veel perspectief!
Vooral in gebieden waar er meer vervuiling door zware industrie plaatsvindt, zoals de havengebieden Antwerpen, Amsterdam en Rotterdam. Maar ook gebieden als Tata steel, het Ruhrgebied en alle andere plekken waar vervuiling aan de orde is. Ook daar vormt het aanplanten van miscanthus dus nog een extra voordeel ten opzichte van de vele positieve effecten die dit gewas sowieso al heeft. Denk daarbij onder andere aan de enorme CO₂-opslag.
Kunnen we alle PFAS problemen oplossen met miscanthus? Nee, zeker niet. Maar het kan wel bijdragen aan een deel van de oplossing.
Meer weten over miscanthus aanplant?