Veel vragen over olifantengras of miscanthus zijn Carbon Grass al gesteld.
Deze hebben we met de antwoorden op een rij gezet. Misschien staat jouw vraag er ook tussen.
-
De officiële naam is miscanthus x giganteus, in het Nederlands is het olifantengras. Olifantengras kan voor vele doeleinden gebruikt worden, onder andere beton, asfalt, energie, mulch, stalstrooisel, papier en bio plastics. Olifantengras wordt vaak verward met olifantsgras, een gewas dat alleen in Afrika groeit, niet in Europa. Olifantsgras wordt ook gebruikt als diervoeder.
-
• Goed verdienmodel voor jou als teler
• Eco-premie Goud in het nieuwe GLB-programma
• Levert extra geld op met carbon credits
• Slaat 30 ton CO2 per hectare op vier keer zo veel als een bos
• Groeit goed op marginale gronden
• Levert tot 20 ton biomassa per hectare
• Geschikt als bio based bouwmateriaal
• Gegarandeerde afzet door vele toepassingsmogelijkheden
• Kan 20 jaar geoogst worden
• Arbeidsextensief gewas
• Hoog resistent gewas
• Niet roterend gewas
• In te zetten op 4% braak, akkerranden en nabij slootranden
• Verbetert het bodemleven en de biodiversiteit in een gebied enorm
• Onkruidverwijdering en bewatering is alleen het eerste jaar noodzakelijk
• Weinig bemesting nodig
-
Olifantengras is volledig recyclebaar en vormt dus een belangrijke stap binnen de circulaire economie. Het gewas is een snelgroeiende, belangrijke grondstof die geen schade brengt aan het milieu.
-
Olifantengras wordt na een paar jaar wel 3,5 tot 4 meter hoog. Door de aanwezige lignine is het gewas zo sterk en kan het zo hoog worden. Daardoor geeft het ook een hoge opbrengst per ha, tot wel 20 ton.
-
Olifantengras levert tot wel 20 ton/ha aan biomassa. Dit kan voor verschillende doelen worden ingezet, zoals kachelpellets, stalstrooisel en onderdeel van beton of vezelplaat.
-
Alle drie gewassen zijn vezelrijke gewassen en goed bruikbaar als biobased materiaal. Het verschil is dat vlas en hennep roterende gewassen zijn, dus éénjarig en dat miscanthus een meerjarig gewas is dat jaren op dezelfde plek staat.
-
Omdat miscanthus een duurzaam product is, dat de biodiversiteit verbetert. Het heeft veel voordelen, waaronder enorme CO2 opslag, een goed verdienmodel en als bodemverbeteraar. Het kent een gegarandeerde afzet. Je kan er extra mee verdienen in de Eco-regeling van het GLB. En je kan de carbon credits verzilveren.
-
Olifantengras komt oorspronkelijk uit Azië. De door ons geleverde soort Miscanthus Athena wordt geteeld op grote kwekerijen in Polen, waar ze al jaren gespecialiseerd zijn in dit gewas.
-
De door ons geleverde soort Miscanthus Athena kan goed tegen vorst. Het is speciaal ontwikkeld voor het zeeklimaat, waar de vorst gematigd is.
-
De commerciële variëteit kent 1 soort, miscanthus x giganteus. Terravesta ontwikkelde een ondersoort ervan met de naam miscanthus Athena.
-
Droge stofgehalte van olifantengras zou rond de oogstperiode op 86% moeten zitten. Het kan nog wat verder indrogen tijdens het verdrogingsproces.
-
Het kan zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden geteeld, én het verbetert het bodemleven, dus de principes zijn biologisch. Miscanthus is niet geschikt als voedsel voor mens of dier, daardoor kan het geen officieel biologisch certificaat krijgen.
-
Miscanthus staat als vast gewas 15 tot 20 jaar op dezelfde plek. Het is een extensief gewas. Na het eerste jaar is er weinig meer werk aan nodig dan alleen maar oogsten. Dat betekent een éénmalige investering, en het bevordert het bodemleven. Twee vliegen in één klap.
-
Olifantengras is een C4 gewas. Het is in staat om zonlicht op een efficiënte manier om te zetten in biomassa bij hoge temperatuur met een minimum aan water. Hierdoor houdt het veel koolstof vast.
-
De belangrijkste componenten van olifantengras zijn de vezels, die cellulose en lignine bevatten. Dit zijn waardevolle stoffen die gebruikt kunnen worden voor de productie van papier, beton en asfalt.
-
In de herfst valt het blad van het olifantengras en verteert het als bemesting voor de bodem. De stengels zelf verouderen en drogen verder in. Die zijn in maart/april geschikt voor de oogst, als het vochtpercentage <15% is.
-
Door de samenstelling van de vezels kan olifantengras meer vocht vasthouden dan normaal stro. Daarvoor moet het eerst wel goed gehakseld worden. Dan wordt de buitenste bast gekneusd en kan het vocht in de vezels dringen. Dat hakselen gebeurt tijdens de oogst, of het kan in een nabewerking van de stengels. Het miscanthus strooisel wordt kant en klaar geleverd.
Gewas
-
Olifantengras is bij ons te koop vanaf 1 pallet. Dat zijn voldoende rizomen voor 1,5 ha aanplant. Ook grote hoeveelheden zijn zeker mogelijk, doordat wij de exclusieve distributeur van Terravesta zijn. Je kan je plantmateriaal hier reserveren en bestellen.
-
Wereldwijd is Terravesta de grootste leverancier van miscanthus rizomen. Ze ontwikkelen ook hybride soorten voor specifieke klimaten en werelddelen. Als Carbon Grass zijn wij exclusief distributeur voor Terravesta in de Benelux.
-
Wij zijn Benelux distributeur van Terravesta, dat is wereldwijd de leidende partij in olifantengras. Daarom hebben we toegang tot alle specialistische kennis rondom dit gewas. En die kennis zetten we weer in om jou als teler te helpen.
-
De wortelstokken worden aangeleverd, deze gaan bij de teler de grond in. Vanaf het tweede jaar kan er olifantengras worden geoogst. De vezels kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Afhankelijk van het eindgebruik worden de vezels lang gerooid, of gehakseld. Deze gaan naar de afnemer die het gebruikt als grondstof voor energie, bouwmateriaal of producten als papier en plastic. Als teler kan je aan 3 onderdelen verdienen: de vezels, onderdeel van de Eco-premie GLB en aan de carbon credits.
-
Olifantengras levert tot wel 20 ton/ha aan biomassa. Dit kan voor verschillende doelen worden ingezet, zoals kachelpellets, stalstrooisel en onderdeel van beton of vezelplaat.
Aankoop
-
Nee, er is nog geen methode gevonden om miscanthus via zaaien te vermeerderen. Er worden wel proeven mee gedaan, maar die zijn tot nu toe niet succesvol.
-
Dat zijn de wortelstokken van het olifantengras, waar de grote groene stengels uitgroeien.
-
Dat is afhankelijk van je volume. Hoe meer ha olifantengras je bestelt, hoe lager de kosten per ha. We werken met een staffel. Neem contact op voor de mogelijkheden.
-
Je plant olifantengras van begin april tot eind mei, maar liefst zo vroeg mogelijk in het seizoen. Het beste moment is wanneer er meteen na aanplant regen wordt verwacht.
-
Je oogst olifantengras in maart-april, wanneer het volledig gedroogd is en nog maximaal 10-14% vocht bevat. Dat gebeurt met een maïshakselaar.
-
Alleen het eerste jaar moet je olifantengras (mechanisch) wieden. Dan zijn de rizomen (wortelstokken) nog kwetsbaar. Ze moeten de eerste paar maanden niet door onkruid overwoekerd worden. Vanaf het tweede jaar is de plant sterk genoeg en goed ontwikkeld om hier zelf weerstand tegen te bieden.
-
Olifantengras heeft het eerste jaar zeker genoeg water nodig. Ook als het net aangeplant is moet het nat gehouden worden. Eenmaal gesetteld heeft het per jaar 700-900 mm neerslag nodig, wat normaal gesproken in Nederland sowieso wel valt.
-
Olifantengras plant je met een speciaal ontwikkelde mechanische rizomenplanter. Deze is bij ons te huur, en je kan een van de bij ons aangesloten regionale loonwerkbedrijven inhuren om de aanplant te verzorgen.
-
Olifantengras is geen invasief gewas en zal zich niet vermeerderen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bamboe. De wortelstok zelf groeit wel uit tot een flinke plant.
-
Het gebruik van kunstmest is niet nodig bij olifantengras. We raden wel aan om de bodem voor de eerste aanplant te verrijken met biologische mest en eventueel bodemverbeteraar. Je kan de akker ook laten testen met behulp van de Vanhoof methode, daar komen adviezen uit voor bodemverbetering, die je een hoger rendement geven in de aankomende jaren van aanplant.
-
Nee, olifantengras is niet geschikt voor gewasrotatie. Het is een vast gewas voor de meerjarige teelt. Dat wil zeggen dat je na de investering in het plantmateriaal en het planten, jaarlijks weinig kosten meer hebt. Er kan wel jaarlijks geoogst worden.
-
Olifantengras is uitermate geschikt voor meerjarige teelt. Het gewas staat zeker wel 20 jaar op dezelfde plek, en kan elk jaar geoogst worden. Dat levert jaar op jaar weer rendement, terwijl je er weinig omkijken naar hebt.
-
We raden aan om een Vanhoof bodemanalyse te doen. Daardoor krijg je goed inzichtelijk wat je grond nodig heeft voor een optimaal resultaat van de opbrengst de aankomende 20 jaar. Neem contact voor een bodemanalyse.
-
Olifantengras is uitermate geschikt om te telen bij Natura 2000 gebieden, doordat het valt onder blijvend grasland en het de biodiversiteit verbetert. Het is een mooi gewas als overgangsgebied van akkerbouw en veeteelt naar de natuurgebieden.
-
Per ha zijn er 17.000 planten olifantengras nodig. 75 cm in de rij en 75 cm tussen de rijen. Die 0,75 m tussen de rijen maakt het mogelijk om vlot te oogsten met een maïshakselaar.
-
Olifantengras groeit zeer goed op zware klei. Het moet alleen geen concurrent worden van de broodnodige voedselteelt, want die doet het ook heel goed op de zware klei. Het is daar wel goed inzetbaar in de 4% verplichte braak.
-
Olifantengras doet het ook prima op zandgrond, zolang er in het eerste jaar maar voldoende water wordt gegeven, zodat de wortelstokken zich goed kunnen ontwikkelen.
-
Olifantengras groeit ook op veenweidegebied, zolang het waterpeil niet te hoog is. Anders verdrinkt de plant en dat is nadelig voor de opbrengst.
-
Dat zouden we niet aanraden, omdat hier met name in het oogst seizoen veelal vol water staat.
-
Olifantengras groeit prima op marginale gronden, op bodem waar je eigenlijk geen voedsel kunt verbouwen. Het gewas zorgt voor zelfbemesting en bodemverrijking door toename van wormen, microben en het mycelium, die samen weer voor een vitale bodem zorgen. Dit voorkomt ook verdroging en erosie van de bodem. Zo zet je een onrendabele bodem weer om in een bio akker.
-
Olifantengras heeft idealiter een pH-waarde nodig van 5,5 tot 7,5. Dan groeit het gewas het beste.
-
Olifantengras kent een lange levensduur van wel 20 jaar. Na een eerste investering voor aanplant heb je er dus 20 jaar plezier van, mits je het gewas het eerste jaar goed onderhoudt met wieden en water geven.
-
Nee, olifantengras is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Het is een hoog resistent gewas en kent een natuurlijke afweer. Daarom zijn gewasbeschermingsmiddelen overbodig.
-
Miscanthus valt binnen een aantal onderdelen van de GLB. Met name in de onderdelen meerjarige teelt en vezelgewas.
-
Olifantengras wordt gezien als blijvend grasland en hoeft niet bemest of bespoten te worden. Daarom is het inzetbaar op de verplichte 4% braak.
-
Nee, miscanthus heeft geen gewasbeschermingsmiddelen nodig. Het is zelf niet vatbaar voor ziekten en plagen. Wel moet in het eerste jaar gewied worden om de onkruiddruk de kop in te drukken, daarna kan de plant dit zelf onder controle houden.
-
Miscanthus hoeft niet bemest te worden. Het is wel aan te raden de grond te laten analyseren voor de aanplant en bodemverbeteraars toe te passen, om een hogere opbrengst tijdens de lange levensduur van miscanthus te bevorderen.
-
Wij kunnen je helpen aan een goede loonwerker in jouw regio. Zij hebben de juiste machines om de aanplant, verzorging en oogst voor je uit te voeren. Neem contact op.
Teelt
-
De opbrengst van miscanthus is afhankelijk van een aantal factoren: hoe oud is het gewas, op welke grond staat het, is er een goede start gemaakt met bemesting van de grond, en is er het eerste jaar goed voor gezorgd.
Daarnaast is de opbrengst te verdelen in drie delen: De verkoopprijs van het gewas zelf in droge stof, de GLB Eco-premie goud en de verkoop van carbon credits. Je kan uitgaan van een totaalopbrengst van boven de €2000.- netto saldo per ha na het 5e jaar van aanplant.
-
De investering in olifantengras betaalt zich in iets meer dan 2 jaar terug. We rekenen hierbij met een afschrijving van de rizomen (wortelstokken) in 10 jaar tijd.
-
Je kan rekenen met 20 ton droge stof per ha, vanaf het 5e jaar na aanplant van het olifantengras. Het eerste jaar heb je geen oogst, en het tweede jaar kan je ongeveer 60% verwachten.
-
Binnen de regels van het nieuwe GLB-programma krijg je Eco-premie Goud met miscanthus. Olifantengras past daarmee heel goed in het 7e nitraat programma.
-
De waarde is momenteel nog niet exact bepaald. Er worden nu certificaten verkocht voor 100.-/ton opgeslagen CO2. Dat is wel afhankelijk van hoe het na de oogst wordt gebruikt. Vastgelegd in bijvoorbeeld beton, levert het geld op.
-
De vraag naar miscanthus vezels is groter dan het aanbod. Er zijn genoeg gebruiksmogelijkheden voor olifantengras. Veel fabrieken staan te springen om genoeg beschikbaar materiaal. Dat zal met de toenemende belangstelling in bio based bouwen alleen nog maar gaan toenemen. Daarom kunnen we de afzet dus garanderen aan onze telers.
Opbrengst
-
Olifantengras is een multifunctioneel gewas en kan dus voor vele doeleinden gebruikt worden, onder andere bio beton, asfalt, energie, mulch, stalstrooisel, papier en bio plastics. Ook kan het PFAS en andere vervuiling uit de grond halen, en gangbare grond klaarmaken voor biologische teelt.
-
Daar is olifantengras heel goed geschikt voor. Het gewas wordt namelijk gezien als blijvend grasland. Daarmee wordt voldaan aan de gestelde eisen van de SKAL ten aanzien van de uitloopruimte. Miscanthus kan als het geoogst is, ook heel goed worden ingezet als stalstrooisel bij de kippen. Het absorbeert meer vocht dan stro.
-
Olifantengras is heel goed geschikt als bouwmateriaal. Door de sterke vezels en de hoeveelheid lignine kan het gebruik worden voor beton, vezelplaat, isolatiemateriaal en zelfs als asfalt.
-
Doordat gehakseld olifantengras veel vocht opneemt kan het heel goed gebruikt worden als stalstrooisel voor kippen, paarden en runderen. In combinatie met de dierlijke uitwerpselen is het een waardevolle basis voor biologische mestkorrels.
-
Nee, miscanthus is niet geschikt voor consumptie. Paarden kunnen wel miscanthus verteren, maar koeien niet. Het is puur een vezelgewas dat een enorme opbrengst kent, wat gebruikt kan worden voor tal van andere toepassingen.
-
Olifantengras is met het hoge calorische vermogen uitstekend geschikt als basismateriaal voor kachelpellets. Daardoor kan je flink op je energierekening besparen. Je hebt er wel een speciale pellet CV-kachel voor nodig. De aanschaf daarvan heb je in 3 jaar terugverdiend. Door miscanthus te mengen met een klein percentage stro, kan er zelfs al op het land, tijdens de oogst, kachelpellets van geperst worden. Door de hoge druk wordt het volume verminderd, en is het efficiënt logistiek te vervoeren. Lees meer over de kachelpellets
Toepassing
-
Olifantengras slaat tot 30 ton CO2/ha op. Een enorme hoeveelheid, wel 4 keer zoveel als een bos. Zelfs als miscanthus gebruikt wordt voor energie, en het dus verbrand wordt, is het positieve effect nog altijd 2,35 ton/ha.
-
Olifantengras vergroot de gewasdiversiteit en heeft een positief effect op de biodiversiteit, zeker in vergelijking met conventionele biomassagewassen zoals maïs. Insecten profiteren bijvoorbeeld van de afwezigheid van bestrijdingsmiddelen. Miscanthus heeft ook een positieve invloed op het bodemleven doordat er alleen in het eerste jaar grondbewerking plaatsvindt. Het voorkomt verdroging en bodemerosie. Daarnaast is het voor vogels en kleine zoogdieren een hele goede schuilplaats. Dat komt door de dichtheid van het gewas en de late oogst.
-
Olifantengras zorgt voor een hele goede bodem. Dat is een van de grootste voordelen. De zelfbemesting en bodemverrijking door toename van wormen, microben en het mycelium, zorgen samen voor een vitale bodem. Dit voorkomt ook verdroging en erosie van de bodem. Zo zet je een onrendabele bodem weer om in een bio akker met een goed en vitaal bodemleven.
-
Door de specifieke eigenschappen van het gewas is olifantengras heel goed voor het milieu. Het is een C4 gewas, en slaat veel CO2 op. Ook zorgt het voor een beter bodemleven. Daarnaast haalt het ook nog eens tot wel 57% PFAS uit de grond, in gebieden waar dit een probleem is.
-
Olifantengras is een erg duurzaam product. Het slaat sowieso al veel CO2 op. Daarnaast is het goed te gebruiken in allerlei bio based producten zoals beton, papier, stalstrooisel en als energie, in de vorm van kachelpellets.
-
Olifantengras is met het hoge calorische vermogen uitstekend geschikt als basismateriaal voor kachelpellets. Daardoor kan je flink op je energierekening besparen. Je hebt er wel een speciale pellet CV-kachel voor nodig. De aanschaf daarvan heb je in 3 jaar terugverdiend. Door miscanthus te mengen met een klein percentage stro, kan er zelfs al op het land, tijdens de oogst, kachelpellets van geperst worden. Door de hoge druk wordt het volume verminderd, en is het efficiënt logistiek te vervoeren. Lees meer over de kachelpellets
-
Carbon farming is de verzamelnaam voor koolstofboeren: een manier van telen om koolstof (carbon) op te slaan in de landbouwbodem of in biomassa. De vezels kunnen weer gebruikt worden in beton. Daarmee wordt de koolstof als onderdeel van CO2 voor jaren vastgelegd in een gebouw of een bouwwerk. Door dit langdurig vast te leggen kunnen er certificaten worden uitgegeven waar geld voor wordt betaald. Dat zijn de zogenaamde carbon credits. Het is dus een duurzame manier om extra geld te verdienen op je aanplant.
-
Als duurzaamheid een van je belangrijkste drijfveren is, raden we je zeker aan miscanthus te gaan verbouwen. Het gewas slaat tot 30 ton/ha aan CO2 op. Dat kan je ook inzetten ter compensatie van de uitstoot. Daarnaast levert het je nog een goed rendement en saldo op.
Duurzaamheid
-
Olifantengras kan gemengd worden met kippen- of paardenmest. Dit kan gefermenteerd worden in een speciale mesttank, met Agro-Digest uit het Zwarte Specht programma. Na 1 tot 2 weken is er dan een goede basis ontstaan waaruit Zwarte Specht biologische kippenmestkorrels geperst kunnen worden.
-
Olifantengras levert veel energie in de vorm van brandstof. Dat kan zijn als balen voor een elektriciteitscentrale, maar ook als kachelpellets voor de consument. Het heeft een calorische waarde gelijk aan steenkool. Dat is 1,5 keer zoveel als hout. En het groeit veel sneller.
-
We werken momenteel hard aan een blockchain voor olifantengras, om inzichtelijk te krijgen waar jouw regionale bouwmateriaal en energie groeit. Maar ook onder welke condities dit geteeld is, hoeveel CO2 er is opgeslagen en wat dit voor de bodem betekent.
-
Olifantengras is een heel interessant gewas voor een groot grondbezitter. Met een eenmalige investering kan je op een duurzame manier en met weinig werk, een goed rendement creëren. Het gewas blijft 15 tot 20 jaar op dezelfde plek staan. Gespecialiseerde loonwerkers kunnen de jaarlijkse oogst doen. Het levert een goed netto saldo op van boven de 2000,-/ha.
-
Olifantengras is zeker een interessant gewas voor een (groot) bouwbedrijf. Op de alvast aangekochte grond voor toekomstige bouw, kan dan in de tussentijd miscanthus als vezelgewas worden aangeplant. En kan er goed rendement gemaakt worden op de braakliggende grond. Door de nieuwe technieken, die al worden toegepast in de vezelplaat-, en betonindustrie, kan dan alvast het bouwmateriaal worden geteeld waar straks het huis van wordt gebouwd. Van plant tot pand!
Oplossingen
Heb je een vraag die hier niet bijstaat? Ons team staat klaar om je te helpen.

Overtuigd?
Wil je ook op een duurzame manier je geld verdienen met extensieve gewassen? Plant olifantengras! Ontdek wat het je oplevert en bestel je planten.