Miscanthus.

Je kent het misschien beter als olifantengras.

Miscanthus komt van oorsprong uit Azië. Het is een indrukwekkend gewas dat na een paar jaar al 3,5 tot 4 meter hoog wordt. Het bevat veel vezels, slaat een grote hoeveelheid CO₂ op en kent een lange levensduur. Het wordt niet gebruikt als voeding, maar kent wel vele andere toepassingen. De vezels bestaan uit cellulose en lignine. Die zijn waardevol voor de productie van veel verschillende producten.

We helpen je met de verwaarding in de keten. Een netto saldo van minimaal €2500.-/ha is heel goed haalbaar.

Het bevat veel vezels, slaat een grote hoeveelheid CO₂ op en kent een lange levensduur. Carbon Grass x Terravesta
We hebben een speciale machine aangeschaft die je voor het planten kan gebruiken.  Carbon Grass x Terravesta
Olifantengras is een indrukwekkend gewas dat na een paar jaar al 3,5 tot 4 meter hoog wordt. Carbon Grass x Terravesta

Je plant miscanthus aan met rizomen

Dat zijn de olifantengras wortelstokken, aangezien het niet ingezaaid kan worden. We hebben een speciale machine aangeschaft die je voor het planten kan gebruiken. Het is geen invasief gewas, dus het woekert niet zoals bamboe. Miscanthus wordt vaak olifantsgras genoemd, maar dat is niet juist. Dat is echt een ander gewas. Olifantsgras komt alleen in Afrika voor en kan wel gebruikt worden als diervoer.

Een makkelijke teelt. Vanaf het tweede jaar kan je oogsten. Dat wordt gedaan in maart-april als de stengels ingedroogd zijn. Carbon Grass x Terravesta

Een makkelijke teelt

De rizomen worden van begin april tot eind mei geplant. Het is een vast gewas dat enkel in het eerste jaar aandacht en zorg nodig heeft. Dan moet je aan de bak met wieden en water geven. Je planten moeten gaan wortelen en goed groeien zodat de akker daarna het volle rendement geeft. Vanaf het tweede jaar kan je oogsten. Dat wordt gedaan in maart-april als de stengels ingedroogd zijn.

In de meeste gebieden van Nederland kan miscanthus heel goed aarden.  Carbon Grass x Terravesta
Olifantengras heeft een pH-waarde nodig van 5,5 tot 7,5. Carbon Grass x Terravesta

Van zwarte klei tot losse zandakkers

In de meeste gebieden van Nederland kan miscanthus heel goed aarden. Alleen op veenweidegebied met een hoge waterstand is het geen goede match. Dan verdrinken de wortels. Olifantengras heeft een pH-waarde nodig van 5,5 tot 7,5.

De meeste werkzaamheden zitten de rest van de 20 jaar dat het gewas staat in de oogst. Gewasbescherming is niet nodig omdat het een zeer resistent gewas is. Carbon Grass x Terravesta

Gewasbescherming is niet nodig

De meeste werkzaamheden zitten de rest van de 20 jaar dat het gewas staat in de oogst. Gewasbescherming is niet nodig omdat het een zeer resistent gewas is. Je kan ervoor kiezen om de grond om het jaar te bemesten, dat levert je meer netto saldo op. Ook een bodemanalyse bij de start is aan te raden. Daar komt een aanbeveling uit wat je bodem nodig heeft. De biologische bodemverbeteraars van Zwarte Specht kan je ook bij ons bestellen. Een bodem in topconditie verhoogt je toekomstige rendement. 

De verdiensten met miscanthus bestaan uit drie delen: de verkoop van het gewas, het aandeel carbon credits en de Eco-premie goud status in het GLB.  Carbon Grass x Terravesta

Een goed rendement

De verdiensten met miscanthus bestaan uit drie delen: de verkoop van het gewas, het aandeel carbon credits en de Eco-premie goud status in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Opbrengsten van 20 ton per hectare zijn goed haalbaar als de miscanthus eenmaal volgroeid is. 

Olifantengras slaat 4 keer zoveel CO₂ op dan een bos. Tot wel 30 ton per ha. Dat betekent dat je klimaatneutraal kan telen of in ieder geval je uitstoot kan compenseren. Afhankelijk van de eindbestemming van de vezels kan je er zelfs carbon credits voor krijgen. Dan moet het wel lang worden vastgelegd, bijvoorbeeld in isolatie, vezelplaat of beton. Dit wordt momenteel al geproduceerd. Econcreed is er zo een. De regels voor de verdeling van de credits zijn nog niet helemaal helder. Daar wordt medio 2024 een voorstel van verwacht.

De miscanthusvezels kunnen al tijdens de oogst tot organische kachelpellets geperst worden.  Carbon Grass x Terravesta

Duurzame energie

De miscanthusvezels kunnen al tijdens de oogst tot organische kachelpellets geperst worden. Direct op het land, daar zijn machines voor beschikbaar. We hebben een pool van geschikte loonwerkers die je hiermee kunnen helpen. De calorische waarde van de pellets is hoger dan van hout en het groeit veel sneller. Met miscanthus kachelpellets kan je zomaar 25% besparen op je energiekosten. Zo groeit de nieuwe energie voor je eigen regio op jouw akkers. Lekker lokaal en super duurzaam! 

Het verbeterd je bodemleven. Na een aantal jaar is je onvruchtbare of marginale grond weer vitaal en vol leven.  Carbon Grass x  Terravesta

Het verbetert het bodemleven

Door het aanplanten van olifantengras verbeter je de biodiversiteit. Ook is het heel goed geschikt om het bodemleven te bevorderen. Na een aantal jaar is je onvruchtbare of marginale grond weer vitaal en vol leven. Miscanthus filtert zelfs PFAS uit de grond. Het is daarmee een goed gewas om op vervuilde gronden te zetten.

Miscanthus filtert zelfs PFAS uit de grond. Het is daarmee een goed gewas om op vervuilde gronden te zetten. Carbon Grass x  Terravesta

Bereid je goed voor!

Wil je aankomend jaar ook met Terravesta’s Miscanthus Athena ™ aan de gang? Zorg dat je niet misgrijpt en je een goede voorbereiding kan doen. Reserveer alvast vrijblijvend hectares plantmateriaal.

GRATIS Whitepaper

Supergewas miscanthus biedt volop kansen!