Biobased bouwen met Miscanthus in de lift!

Nu de wereld zich steeds meer bewust wordt van het effect van menselijke activiteiten op het milieu, worden duurzame praktijken en materialen steeds populairder in verschillende sectoren. De bouwsector vormt daarop geen uitzondering, en steeds vaker worden biobased bouwmaterialen gebruikt omdat mensen hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Er zijn diverse soorten vezelmateriaal voorhanden, allemaal met hun specifieke eigenschappen. Denk hierbij aan vlas, hennep en lisdodde. Maar ook Miscanthus, een niet invasief soort hoog gras dat verschillende toepassingen kent, onder meer als bouwmateriaal.

Miscanthus is gemakkelijk te telen, en vergt weinig onderhoud.

 

Miscanthus is een snelgroeiende vaste plant die drie tot vier meter hoog kan worden. Het komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt al tientallen jaren in Europa en Noord-Amerika gekweekt. Miscanthus is gemakkelijk te telen, vergt weinig onderhoud en kan jaarlijks worden geoogst, waardoor het een duurzaam gewas is. Bovendien heeft het een hoge CO2-, en koolstofopnamecapaciteit, waardoor het een populaire keuze is voor boeren en milieuactivisten.

Het gebruik van Miscanthus in de bouw wint de laatste jaren aan populariteit vanwege de vele voordelen. Miscanthus is bijvoorbeeld een natuurlijke isolator, waardoor het een ideaal isolatiemateriaal is. Het heeft een lage thermische geleidbaarheid, wat betekent dat het kan helpen bij het reguleren van de binnentemperatuur, waardoor het energieverbruik en de kosten worden verlaagd.

Miscanthus kan ook worden gebruikt als materiaal voor structurele bouwonderdelen, zoals platen, panelen en blokken. Deze kunnen worden gebruikt voor muren, vloeren en daken, waardoor ze sterk en duurzaam zijn en toch licht van gewicht. Ze kunnen met verschillende technieken worden gemaakt, waaronder persen en extruderen. Beton gemaakt van miscanthus bestaat al en kent vele voordelen. Zo is het tot 66% lichter, volledig recyclebaar en bovenal slaat het veel CO2 op.

 

Je kan dit gewas lokaal telen en verwerken. Dat scheelt veel onnodige logistieke bewegingen.

 

Het gebruik van Miscanthus in de bouw heeft een aantal belangrijke voordelen voor het milieu. Ten eerste is het een hernieuwbare grondstof die duurzaam kan worden geteeld zonder de natuurlijke hulpbronnen uit te putten. Ten tweede heeft het een lage koolstofvoetafdruk, met het potentieel om tot 30 ton CO2 per hectare per jaar vast te leggen. Miscanthus is namelijk een C4-plant, wat betekent dat het efficiënter koolstofdioxide uit de atmosfeer opneemt dan andere planten.

 

Biobased bouwen met Miscanthus heeft ook economische voordelen. Het biedt een extra bron van inkomsten voor boeren, die het gewas kunnen verkopen aan fabrikanten van bouwmaterialen. Het creëert ook banen in de bouwsector, aangezien meer bedrijven biobased materialen in hun bouwpraktijken beginnen te integreren. En je kan dit gewas regionaal telen en verwerken, wat veel logistieke bewegingen scheelt.

 

Het gebruik van Miscanthus in de bouw brengt echter ook nog enkele uitdagingen met zich mee. Ten eerste kan het nu nog duurder zijn dan traditionele bouwmaterialen, waardoor het voor sommige bouwers en huiseigenaren minder toegankelijk is. Ten tweede is de infrastructuur voor de verwerking en distributie van bouwmaterialen op basis van Miscanthus nog niet goed ontwikkeld. Dit betekent dat het voor bouwers moeilijk kan zijn om de materialen te verkrijgen die zij nodig hebben om Miscanthus in hun projecten te verwerken. Er wordt door diverse partijen echter hard aan gewerkt om zowel de beschikbaarheid en ook de verwerking van het materiaal flink omhoog te krijgen.

 

Vanuit de overheid is het ook een speerpunt. Bekijk in dit LinkedIn item de monoloog van Hugo de Jonge, die in 2:27 een pleidooi houdt over biobased bouwen.

 

Biobased bouwen met lokaal product is niet helemaal nieuw meer. Alle signalen staan op groen om het flink te laten groeien de aankomende jaren. Wij kunnen dat alleen maar toejuichen!

 

Geïnteresseerd om Miscanthus aan te planten?

Vorige
Vorige

GLB Eco-premie met miscanthus

Volgende
Volgende

Een eerlijke CO₂-prijs