Miscanthus als vergroter van de Biodiversiteit.

Biodiversiteit is een belangrijk thema. Niet alleen vandaag de dag, maar eigenlijk is het dat altijd al wel geweest. Vroeger was er meer balans in de natuur en waren eigenlijk alle boeren onbewust met biodiversiteit bezig. Heel veel boerderijen waren gemengde bedrijven met wat vee, zoals paarden, koeien, kippen en een varken. Die laatste werd gevoed met de restjes. Daarnaast werden er diverse soorten groenten verbouwd, en een weide in stand gehouden. Dat is na de 2e Wereldoorlog wel wat anders geworden.

Vroeger was er meer balans in de natuur

 

Het besef dat de natuur niet alleen bomen, planten, dieren en gewassen behelst, maar ook de vlinders, bijen en het niet zo zichtbare bodemleven maken hier ook deel van uit. Daarnaast is bodemerosie ook een aanpalend thema. En natuurlijk de monoculturen, waarmee maximale oogsten met minimale uitval wordt geambieerd. Logisch, maar ook dat heeft een keerzijde. Er zijn verschillende niveaus van biodiversiteit, wat het al met al een vrij ingewikkeld thema maakt.

Om maar eens in te zoomen op de gewassen. Daar kan je verandering in aanbrengen. Miscanthus, ook wel Olifantengras, vergroot de gewasdiversiteit en heeft een positief effect op de biodiversiteit, zeker in vergelijking met conventionele biomassagewassen zoals maïs. Insecten profiteren bijvoorbeeld van de afwezigheid van bestrijdingsmiddelen, die met miscanthus niet nodig zijn. Miscanthus heeft ook een positieve invloed op het bodemleven doordat er alleen in het eerste jaar grondbewerking plaatsvindt. Het voorkomt verdroging en bodemerosie.

Daarnaast is het voor vogels, insecten en kleine zoogdieren een hele goede schuilplaats. Dat komt door de dichtheid van het gewas en de late oogst.

 

Olifantengras zorgt voor een hele goede en vitale bodem.

Dat is een van de grootste voordelen!

 

Olifantengras zorgt in ieder geval voor een hele goede bodem. Dat is een van de grootste voordelen! De zelfbemesting en bodemverrijking door toename van wormen, microben en het mycelium, zorgen samen voor een broodnodige vitale bodem. Dit voorkomt ook verdroging en erosie van de bodem. Zo zet je in de productieve jaren van miscanthus aanplant, naast een goed verdienmodel, een onrendabele bodem weer om in een bio akker met een goed en vitaal bodemleven. En dat helpt weer mee aan de biodiversiteit.

Over het belang van een vitale bodem is overigens onlangs een hele goede film verschenen ‘Onder het maaiveld’. Als je de kans krijgt, ga het dan zeker zien. Dat geeft veel inzicht in het belang ervan.

Biodiversiteit is niet voor niets een belangrijk thema in de GLB regeling en de Eco-premie die erbij hoort. Daar hebben we ook een blog over geschreven.

 

Als duurzaamheid een van je belangrijkste drijfveren is, raden we je zeker aan te overwegen om op een gedeelte van je areaal miscanthus te gaan verbouwen. Het gewas slaat tot 30 ton/ha aan CO2 op. Dat kan je ook inzetten ter compensatie van de uitstoot en geeft een verdienmodel met carbon credits. Als tweede levert de eco-premie ook nog goed geld op. En als laatste heb je ook nog een goed rendement aan de miscanthusvezels. Al met al goed voor een goed verdienmodel met een netto saldo van rond de €3.000.-/ha. 

Wil je ook met Miscanthus aan de slag?

Vorige
Vorige

Spectaculaire groei miscanthus in het eerste jaar!

Volgende
Volgende

GLB Eco-premie met miscanthus